Futur de Vilanova


Present i Futur de Vilanova del Vallés


Desde l'any 2009 la nostra població de tot just 5000 hab. s'està convertint en el lloc de destinació de diferents tipus de residus. De moment els estan enterrant!, 







Però Cora Terra i Cora Reciclatge, establertes al Parc mediambiental Santa Quitèria, tenen com a objecte la

 RECOLLIDA, TRANSPORT, EMMAGATZEMATGE; TRACTAMENT, ELIMINACIÓ, VALORITZACIÓ, RECICLATGE I COMERCIALITZACIÓ DE TOT TIPUS DE RESIDUS I SUBPRODUCTES. AIXÍ COM LA CONSTRUCCIÓ, INSTAL.LACIÓ I GESTIÓ DE TOTA CLASSE DE PLANTES (INDUSTRIALS).

 Per tant, és de suposar que després de la creació per part de l'Ajuntament d'un Parc Mediambiental el desembre del 2010, aquestes empreses estiguin esperant els últims permisos per començar la construcció de Plantes de Compostatge, Plantes de Tractament de Residus, així com una gran Dexelleria com és el cas d'altres Parcs Mediambientals de Catalunya.




fes click aquí per obtenir mes informació:



D'altra banda, el mateix any 2009 es va establir al Parc Mediambiental l'empresa Cora Arids, pertanyent al mateix grup que les anteriors i  que té com activitat prevista 

LA FABRICACIÓ, ENVASAT I COMERCIALITZACIÓ D'ÀRIDS I DERIVATS, MORTERS, FORMIGÓ, I CIMENT COLA EN ELS SEUS DIFERENTS VARIANTS PER APLICACIÓ.EXPLOTACIÓ DE MINES I PEDRERES, ETC
Aquesta és l'empresa que explota la pedrera i sembla tenir la finalitat de substituir pedra per residus que, de altre banda, semblen venir de la incineradora de Mataró.
La construcció d'una fàbrica de ciment és només una qüestió de temps. Fins ara ha estat inviable energèticament ja que l'empresa encara no té permís per connectar-se a una escomesa i l'únic subministrament disponible és el d'un generador. El soroll que provoca ja és un problema per als veïns que viuen tot just a 300 metres de distància del Parc.
La pols en suspensió que estan llençant les actuals instal · lacions representa una amenaça per als veïns de Vilanova amb problemes respiratoris. A aquest pas , quan s’instal·lin les  plantes de ciment, tindrem els mateixos problemes de salut i salubritat que els veïns de Montcada amb la polèmica planta d'Asland.(Lafarge)





A part dels sorolls i la pols, la Pedrera posa en perill l'equilibri ecològic esgarrapant l'entorn boscós i deixant al descobert el desolador aspecte de la roca excavada. De fet els límits legals d'una pedrera són els nuclis urbans (que no es respecten en el nostre cas en relació als veïns del barri les Roquetes) i els parcs forestals. La Serralada Litoral abraça la Pedrera, el que soposa que  l'única via de creixement operatiu de Cora Arids passa forçosament per l’invasió d’un territori que ha de ser protegit.



Des de la creació d'aquestes empreses, els veïns de barri les Roquetes estan patint danys estructurals a les seves cases. Noves esquerdes van apareixent, cada vegada de forma més freqüent, al mateix temps que les antigues es van eixamplant fins a posar en qüestió l'habitabilitat dels edificis. Aquests desperfectes es produeixen a conseqüència de les voladures que realitza la Pedrera per poder extreure la roca. 




A més a més , les voladures poden trencar la fràgil capa impermeable que separa els residus del subsòl i contaminar d'aquesta forma l'aigua freàtica de Vilanova que s’utilitza per regar horts i jardins.  Aquesta Contaminació ha estat advertida pels veïns de Vilanova en reiterades ocasions, però l'Ajuntament no hi veu un risc. Tampoc va considerar possible que les voladures puguesin afectar les canonades d'aigua potable que donen subministrament a Vilanova i és exactament el que va succeí, motiu pel qual Vilanova va ser notícia en nombrosos mitjans de comunicació, TV3, .....

Si les les voladures trenquen la capa impermeable, la toxicitat procedents d'alguns residus enterrats a la Pedrera podrien ser ingerits pels habitants del municipi a través de la cadena alimentària.
Amb tot això es planteja la pregunta: Si els fets exposats són reals, com és possible que l'Ajuntament ho estigui permetent?
Els fets han estat malauradament ja prou provats. Quant als riscos futurs, els patirem quan es presentin , però el tancament de les activitats, origen del problema, serà cada cop més difícil.
Hi ha molts precedents de tancaments de pedreres en què s'ha imposat l'obligació, a les empreses que les explotaven, de regenerar la zona. En el nostre cas es podria reinventar un parc mediambiental creant un espai boscós lúdic per al poble; podria complementar-se amb una escola mediambiental que formi als nens i joves sobre la flora i fauna del Vallès i realitzi tallers de cultiu d’horts i jardins. D'aquesta manera Vilanova podria obtenir uns ingressos addicionals pel turisme induït pel nou Parc.
Un cop conegut el problema, només hi ha una solució. Parada del projecte PARC MEDIAMBIENTAL DE SANTA QUITERIA, tancament immediat de la pedrera i regeneració de la zona afectada.
Igualment que un camp de golf suposa una millora dels valors de les cases properes, el Parc Mediambiental planificat per l'Ajuntament està suposant una reducció dels valors de moltes edificacions de Vilanova. Mentrestant esperem que no es produeixin execucions hipotecàries a la zona, ja que la taxació es veuria negativament afectada per aquest fet i la pèrdua potencial es convertiria en real.
A més d’aquests perjudicis patrimonials s'hi afegeixen els produits per les esquerdes.  
Si finalment l'Ajuntament  fos responsable subsidiari i se li reclamessin danys i perjudicis d’on sortirien els diners?... de les butxaques dels habitants de Vilanova.? No es just!